torsdag, januari 31, 2013

Leo ska in i lådan


Givetvis skulle han in i den lådan som vi tagit bort handtaget på...

onsdag, januari 30, 2013

Leo pratar med pappa i telefon



- Pappa, du, jag har en fråga. Eh, du vet Hindenburg...ja, just det Hindenburg...Jo, om det blir ett sånt där askmoln som i filmen 2012, kommer då Hindenburg stå stilla, krascha eftersom luften runt om försvinner eller vad händer?

Viktiga frågor som man måste ha reda på omedelbums om man är sju år och pappa är på affärsresa!

måndag, januari 28, 2013

Snabb bearnaisesås

Peter gjorde en video till hans kollega Ola om hur man gör den snabbaste bearnaisesåsen:
Mycket god, tycker vi här hemma.

Hur man gör:
Viktigast av allt, dragon i vinäger (jag köpte min på ICA): http://shop.wgs.se/dragonblad-i-lag-p-160-c-158.aspx

Ingredienser:
2 st äggulor.
1 tsk vinäger från dragonburken samt kanske 2-3 tsk dragonblad.
Finkornigt salt. Jag kör örtsalt.
250 gram smör.

Instruktioner:
1. Micra smöret i kanske 3 min. Jag gör det i en stor tekopp med en assiett över så det inte stänker.
2. Separera äggulor, grovhacka dragonblad och häll samman med vinäger och salt.
3. När smöret är smält lägger sig det vita (proteinerna) i botten. Separera detta så man kan hälla fritt.
4. Vispa samman, långsamt först. Jag har en blöt Wettex-trasa under plastbehållaren så den inte rör sig.
5. Smaka av med mer dragon, vinäger eller salt. Är den platt och fet så behövs vinäger, är den smaklös så dragon.

Bra att veta:
Egentligen ska det vara 150 gram smör per äggula så 300 gram i detta fall, fast med mer vinäger och dragon då. Ju mer smör desto fastare sås (max 1,5 liter per äggula), fast mindre smak tycker jag.
För att det ska få kallas bearnaisesås ska man även ha med schalottenlök. Finhacka och lägg i om du känner för det, men det är ingen större skillnad.

Onödig info:
Äggulor i en temperatur och smör i en annan? Möjligt men denna metod har alltid funkat för mig.
Koka ner vitpepparkorn och lagerblad för smakens skull? Det vill jag se ett blindtest på om någon kan smaka.
Denna bearnaisesås går inte att förvara i kyl och värma sen. Är så god att den ändå tar slut.

Ninas nya köksbord



lördag, januari 26, 2013

1.8 kg älg

I stekpannan!

Många stilar



Jimmy fryser inte



Leo tycker fikan är bäst



Skridkobanan på fäladen



Experiment

De senaste åren har vi mer eller mindre bara handlat på ICA, där vi handlar ungefär 5 gånger per vecka. Vi handlar årligen för runt 60 000-85 000 kr/år, beroende på hur mycket vi reser. Peter har under denna tiden uppmärksammat hur många gånger det blir fel i kassan. Oftast är det inte så många kronor per gång, men det har rört sig om så ofta som var femte gång han handlar. Gör man då de flesta av sina inköp i butiken blir det så klart pengar av det. Tyvärr är det i princip alltid att vi betalar för mycket - inte för lite.

Så igår handlade Peter på Willys och fick bekräftat att många av de varor vi handlar var billigare och vissa var nästan halva priset på Willys. Och kvittot stämde (denna första gång) helt.

Så nu till experimentet:
Vi ska handla ett år på Willys och jämföra totalkostnaden per år.
De varor vi inte handlar på Willys kommer vi handla på ICA
Vi har gjort upp lista för båda butikerna, där vi noga bokför alla gånger och hur mycket det blir fel i kassan.

Jag tycker det ska bli superintressant att se resultatet om ett år!

torsdag, januari 24, 2013

måndag, januari 21, 2013

Arbetslös - så mycket skam

Jag har varit arbetslös i 245 dagar. På dessa dagar har jag sökt 142 jobb. Jag har varit på 9 intervjuer varav tre gånger varit en av två/tre som gått till final. Jag trodde aldrig jag skulle gå in i 2013 utan jobb..

Mitt självförtroende dalar. Innan frågade alla hur det går med mitt jobbsökande. Efter att ha blivit ledsen och arg vågar folk inte fråga längre. Frågan är vänligt menat, men det ger mig så mycket skam. Skam för att jag inte lyckas bli anställd. Skam för att jag tillhör dom där - de arbetslösa, de som är lata och inte vill jobba, som lever på andra. 

I Sverige förväntas vi arbeta. Det är bättre att ha ett jobb på en minfabrik, som tillverkar trampminor så folk som trampar på dem sprängs, än att vara arbetslös. Då har man i all fall ett jobb och gör rätt för sig.

Hitintills har jag sökt jobb inom min genre; projektledare, process arkitekt, verksamhetskonsult, applikationskonsult, designer, e-handlare..  Nu börjar fundera på om jag ska söka på Mc Donalds eller som städare. Tanken får det att krypa i magen. Jag känner mig totalt värdelös. Det blir allt svårare att titta arbetsgivare i ögonen och på ett klämkäckt sätt sälja mig själv. I intervjustolen krymper jag. Med fejkad självsäker röst försöker jag lyfta upp min kompetens som de eftersöker, samtidigt som jag har lust att ta stryptag på den som intervjuar mig och skrika: anställ mig nu för tusan!

Min egen syn på arbetslösa har definitivt förändrats. Innan tänkte jag att arbetslösa är lata, att de egentligen inte vill ha något jobb, att de är bottenskrapet, att de är sämre, att det måste vara något fel på dem eftersom de inte får något jobb. Nu vet jag.

Nu vet jag att i Malmö/Lund regionen finns runt 500 personer som söker de tjänster som jag söker. Nu vet jag ett hundra tal superduktiga fd Sony Ericsson kollegor som slåss om de få tjänster som annonseras in den bransch jag tillhör. Nu vet jag att konkurrensen är stenhård. Nu vet jag att jag inte borde skämmas. 

lördag, januari 19, 2013

Gratis nattduksbord

Paxat till Ninas farmor!

Gratis TV, fjärrkontroll och bänk

GRATIS!!
28 tums trinitron färg TV med fjärrkontroll. Fullt fungerande.
 TV bänk i furu.
Kom och hämta snarast, annars går det till Eriks Hjälpen

onsdag, januari 16, 2013

Hej då Nallen!

Nina och jag besöker tippen. Nallen fick inte följa med till nya lägenheten..

söndag, januari 13, 2013

lördag, januari 12, 2013

fredag, januari 11, 2013

Sharrats hus i Trivandrum


Vardagsrummet

I bakgrunden ser ni långa kedjor som hänger ner från taket. I golvet finns en liten minipool. Huset är nybyggt men de ville ha den typiska designen från området. Det är helt öppet i mitten och när det regnar rinner vattnet ner via kedjorna och porlar mysigt i poolen. Hålet hjälper också till att hålla huset ventilerat och svalt. Häftigt!

Verandan

Leo och Shilpa (Sharrats lillasyster) på verandan

Vattenkrig

Sandhya tog fram vattenslangen och svalkade av barnen lite i värmen

Äntligen swimming pool

Leo och Rishit badade nonstop i 4 timmar, sen tvingade vi dem att komma upp och äta lite. Efter en snabb måltid hoppade de i och badade tills poolen stängde för kvällen. Halv åtta på morgonen var de i igen!

Kväll på Golden Beach



Heads on a plate



Elefantridning



Act like a man

På nyårsafton hade de lite tävlingar och en tävling var att killarna skulle gå på en Catwalk som tjejer. Killarna var inte så jättebra, så då fick tjejerna komma upp och visa hur killar rör sig istället. 

Waterfall



fredag, januari 04, 2013

Peter hjalper till

Pa en kvallspromenad stotte vi pa ett gang Indier som holl pa att flytta en nersagat trad. Peter fick lust att ge dem ett handtag som blev nastan en halvtimme. De gillade hans starka muskler och efter varje stock fragade de: One more? och log med hela ansiktet. De sa till mig att jag hade en tiger till man!!

Vacker solnedgang

Vi fick iallafall en harlig kvallstur pa sjon i solnedgangen

Kladtvatt

Nastan ingen i sodra Indien har tvattmaskin utan tvatten bankas forhand mot stenar och tvattas med sapa och vatten.

Husbat

En av hojdpunkterna var att aka och sova en natt pa husbat i Keralas backwater. Det blev som vanligt inte riktigt som vi tankt. Vi hade betalt ganska mycket for en deluxe bat med tva AC rooms. Baten var ganska sunkigt skick och sovrummen var sma med minisangar. De ville inte satta pa ACn sa vi sa de skulle fa pengar. Toaletterna luktade skit och oturligt nog hamnade hela toarullen i stolen innan Leo lade sitt lass. Detta gjorde att det knappt gick att spola sa stanken blev annu varre. Duschen var en liten, liten strale smutsigt fisljummigt vatten ur en kran 30 cm fran golvet. Sangen delade vi med en stack med myror och femtielva kackerlackor. ACn stangdes av stora dela av natten sa vi holl pa att svettas ihjal. Middag ingick, men det var trakig kyckling. Vi stannade vid en fiskehydda med nyfangad fisk. Ville vi ha farsk middag fick vi betala den sjalv. Givietvis till kraftigt overpris da vi var turister. Summan av kardemumman: Noll Getingar!

Resetaxin

Denna bilen hade vi nar vi reste runt. Det var en femsates bil som vi var sju stycken = chauffor och massa resvaskor. Vi tillbringade MANGA timmar i denna bilen.

Hanger i luften

Vattnet var sa blankt att pa vissa stallen sag det ut som pelarna hanger i luften. 

Haftig morgondimma

Man skulle se de mest fantastiska djur sa som bufflar och TIGRAR! Vi sag nagra faglar, ett vildsvin och en flock radjur.

Tidig battur

Var superkallt sa har tidigt pa morgonen

Racerbat

En haftig upplevelse, tyckte Indierna, var att aka racerbat i 15 minuter pa en damm med 40 hastars motor. Jag och Peter stod over. Vi ar vana vid farfar Bos 280 hastars och tyckte inte det var nagot att hanga i julgranen hehe.

Flytvast for alla


Black Mountain

Nationalpark

Som syskon

Leo far bra traning i att ta hansyn till andra. Det blir lite konflikter da och da men ocksa mycket kompis!

Peter kollar utsikten


Promenad upp pa bergets topp

Jobbigt att ga uppfor, men skont efter alla timmarna i bil.

Eftertraktad son

Som vit pojke djupt inne i Indiens inland, ar Leo eftertraktad som fotoobjekt. Hela tiden fragar folk om han vill vara med pa deras foton. Leo tycker det ar sa dar roligt, hehe

Utrotningshotad get


Lekpaus


Arg krabba

 Idag larde sig Leo en laxa: Han gar namligen och pillar pa allt och idag pillade han pa en krabba som hade kommit loss fran snoret som haller klorna ihop. Nar Leo skulle peta pa krabban (som han trodde var dod) hogg den till i hans tumme. Leos hand och krabban flog darifran! Leo hade tur att krabban bara fick tag i skinnet pa tummen. Klorna kan med latthet klippa av hela fingret sa fiskaren

Rishit forklarar for alla den traumatiska handelsen.