tisdag, september 24, 2013

Copyright brott från Getty Images

Många får otäcka kravbrev från Getty Images angående copyright brott!


Under denna veckan har jag fått kontakt med tre olika personer angående kravbrev från Getty Images. Det är inte roligt och man sätter bokstavligen kaffet i halsen när brevet dimper ner i brevlådan. Efter första chocken lagt sig, sätter man sig vid datorn och googlar.

Svenska sökord:
  • Kravbrev från Getty Images
  • Copyright brott
  • Olaglig användning av Getty Images bilder
Engelska sökord:
  • Getty images scam
  • Demand letter from Getty Images
  • Settlement letter from Getty Images
  • Getty Images Harassment
Sammanfattningsvis inser man att det är små enskilda företag, bloggare, studenter eller hobby web-designers som drabbats. Man är oftast omedveten om den otillåtna användningen samt har inte haft något som helst kommersiellt vinstintresse i bild nyttjandet. Summan som Getty Images begär är mycket högt och många gånger har det gått flera år (hittade en som fick krav åtta år senare) sedan man använde bilden.

Få polisanmäler Getty Images

Flera som skrivit till mig, skriver de funderar på att polisanmäla Getty Images. Men mig veterligen har ingen gjort det. De flesta vet att de förmodligen har använt bilder olagligt.

ALLA bilder på nätet - som man själv inte har tagit - går under upphovsrättslagen.

Det vill säga att du får inte ta den utan lov. Därför sitter rädslan där för tänk om du måste betala licensavgiften + alla rättsliga kostnader om en polisanmälan leder till en djupgranskning? Jag själv har också tänkt att polisanmäla, men inte gjort det. Det är ju inte den olagliga användningen av bilderna vi vänder oss mot utan, utan sättet om hot om stämning, de skyhöga avgifterna och sättet man blir bemött på som är oetiskt!

Flitig bloggare som "lånat" massor av bilder

Under många år har jag varit en flitig bloggare och lånat massor av bilder. När jag tagit bild från Getty Images eller någon annan bildbank, har jag oftast låtit vattenstämpeln vara kvar. I vissa fall har jag beskurit bilden så att vattenstämpeln försvunnit. I andra fall har jag länkat till platsen där jag tagit bilden och i andra har jag helt enkelt bara snott den. Bilder delas och länkas till överallt på nätet och jag har tyckt att om jag också gör det, är det ingen som har tid med lilla oskyldiga jag.

Mitt krav från Getty Images blev 122.223 kr

När tredje person drabbas

När man som tredje person drabbas är det så klart inte alls roligt. Jag bloggade länge på ehandel.se om hur jag startar upp min e-handelssite och lånade (som jag alltid gjort) bilder här och där som passade till mina bloginlägg. Dan, som ägare, fick då kravbrev på grund av mina otillåtna bilder.

Jag tog givetvis bort alla bilder och Dan skickade en bestridan och använde "En blandning av Lag (1998:112) om ansvar för elektroniska anslagstavlor, DMCA för att prata USA-språk och lite annat" (Webmaster network). Sedan dess har han inte hört något.

Lindahl skickar varningsbrev, ej faktura

En kille skickade ett svarsmail till Advokat Lindahl och hänvisade till att han bestridit fakturan till Getty Images. Svaret han fick från Lindahl var att brevet från advokatfirman inte var en faktura utan ett varningsbrev innan de vidtar rättsliga åtgärder. Läser man varningsbreven står det att man anmodas att betala inom 14 dagar. Skrämsel!En del har som sagt betalt förlikningen då man får känslan av att nu börjar det brännas. Jag varken har, eller kommer att betala. Som drabbad får du själv avgöra vad du ska göra. Oftast har man en känsla om vad som är rimligt eller inte, samt om man känner för att fortsätta kämpa eller betala och lägga det bakom sig.Edit: Klicka på Etiketter Kravbrev från Getty images nedan om du vill läsa alla inlägg om ämnet. Det är även många som kontaktat mig privat. Om du också vill det kan du maila mig på monica.anderberg AT gmail.com

3 kommentarer:

Jörgen Larsson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Hej! Jag har precis fått ett otäckt mail från Getty. Har en vilande firma (utan inkomster) p.g.a långvarig sjukdom och lät dottern "leka" lite med min gamla hemsida. Hon sa att hon tog bilden från gratissida och bara ville prova en ny design. Är i chock nu. Bilden är borta men jag är livrädd att få kravbrev och betala in tusentals kronor.

Anonym sa...

Hej!
Får du ngn faktura eller uppmaning att betala in på ett konto ?
Mvh Jörgen