fredag, december 23, 2011

Sri Lankan wedding

I taxin på vägen till Bentota frågade vi ut taxichauffören som vi brukar om allt möjligt. Om bröllopet sade han så här:

Oftast gifter man sig när flickan är runt 16 och mannen är 18. Det är ovanligt att flickan är äldre än mannen men det händer. Man får inte ha sex före äktenskapet och helst ska flickan heller inte haft någon pojkvän.
Om mannen är rik, tex en advokat eller läkare, måste flickans föräldrar betala mannens föräldrar för att de ska låta dottern gifta sig med honom.

Första dagen bjuder flickans föräldrar alla på lunch. Sedan åker de på Honey Moon. När de kommer tillbaka bjuder mannens föräldrar på middag och stor fest. Då har man ceremonin. Mannens föräldrar kollar då om flickan fortfarande är oskuld(!).Skulle hon inte vara detta är det mycket dåligt och hela bröllopet kan avbokas. Men om mannen älskar flickan och vet att hon t ex sportat mycket kan han vilja gifta sig ändå.

Det är oftast mannen som jobbar och kvinnan som tar hand om barn och hem. Om någon är otrogen kan man gå till rätten. Då blir den som varit otrogen tillsagd att han/hon måste skärpa sig.

Det är mycket dåligt att skilja sig här. Då har barnen ingen pappa som försörjer dem. Rätten försöker med alla medel få de båda att fortsätta äktenskapet men skulle det inte gå, får de lov att skilja sig. Men ingen vill ha en skild kvinna och hennes barn. Oftast heller inte hennes egen familj då det är stor skam för familjen.

Inga kommentarer: