måndag, januari 02, 2012

Akshardham-templet i Delhi


Nyårsafton firade vi på Akshardham-templet i Delhi. Jag måste säga att det var en milt sagt annorlunda nyår, verkligen något att minnas.

Bygget av templet påbörjades år 2000 och var klart i november 2005 då den öppnades för allmänheten. Det är en stoisk känsla man får när man ser detta enorma palats upplyst mot himlen. Det är gratis att gå in då de lever på de generösa donationer de får.

Hela anläggningen påminner om en historisk nöjespark. En av attraktionerna var en vandring genom 8-10 olika rum med korta shower i. Man får skildra händelser i livet av Swaminarayan (Baguan) med budskap om fred och mänsklighet. Ljus och ljud samt robotstyrda dockor gjorde berättelsen helt otroligt levande och var verkligen en unik upplevelse.

En annan attraktion var en enorm biograf med en skärm som mäter 85 meter x 65 meter. Här fick vi se filmen "Neelkanth Yatra" som är särskilt framtagen för Akshardham templet. Filmen fokuserar på 7-år lång resa på Swaminarayan under tonåren när han besökte olika regioner i Indien. Vi hade översättarhörlurar så vi fick engelskt tal. Väldigt bra lösning.

Därefter tog vi en båttur i en konstgjord flod. Påminner lite om kärlekstunneln på Liseberg. Här fick vi möjligheten att känna på en 10.000-årig historia i Indien på bara 12 minuter.

Inga kommentarer: