fredag, februari 03, 2012

Elcykel

Nu har jag blivit med elcykel!

Peter kom på att jag nog önskade mig en elcykel och startade jakten på den bästa som fanns på marknaden. Priserna varierade och så även utseendet och prestanda. Efter noggrann dammsugning på Internet åkte vi till Eslöv för att prova en Lifebike.


Cykeln var ganska kraftig i ramen med rejält böjt styre, bred sadel och gammaldags fotstöd. På något sätt påminde den lite om en rullator när jag stod där och spanade in den..

Men prova fick vi och efter en tur var jag positivt överraskad. Nu helt plötsligt kändes otroligt tungt att cykla med cykelkärra och Leo hela uppförsbacken i motvind hem från skolan på min femväxlade Trek.

Lifebiken hade tre fasta lägen på gasen och tre växlar. Utan gas var den ganska trögtrampad så gasen var det första jag satte igång. Jag susade upp i trean på båda och höll en ganska hög hastighet. När jag skulle vända slutade jag trampa och således slogs även motorn av. Jag upplevde dock att det drog iväg på ett nästan okontrollerat vis när jag började trampa igen i ettan men hade gasen i trean. Det gillade jag inte så mycket, men tänkte att det vänjer jag mig säkert vid.

Tyvärr visade sig att Lifebike hade gått i konkurs och inga garantier gällde. Det blev ett NO på det köpet, då det är mycket el och nya grejer som man inte är hundra på att det håller vad det ska.


Nästa besök blev i Röstånga där en otroligt serviceminded cykelhandlare sålde in Promovec till oss. Utseendemässigt var denna elcykel mycket slimmare och inte lika böjd (läs tantig). Den såg ut som vilken damcykel som helst. Cykelmotorn sitter inne i navet och att trampa helt utan gas kändes förvånansvärt lätt. Perfekt, för jag vill ju ändå ha lite motion med cyklingen, hehe.

På Promovec:en var däremot gasen steglös och justerades med ett ordinärt gashantag, vilket jag senare fick ta mig en funderare på om det var bra eller inte. Med tanke på fartvariationerna i Lund, fann jag att en steglös gas skulle passa mig bättre än en fast. Det är verkligen mycket tramp och broms på kullerstenarna och känslan av en cykel som drog iväg med mig istället för jag med den, var fortfarande i färskt minne från turen med Lifebiken.

Kvalitetsmässigt så sa både cykelhandlaren i Röstånga och i Lund att de aldrig har fått in några klagomål på Promovec. De båda tyckte att det var en toppencykel. Handlaren i Lund hade även sålt Giant - rolls roysen - men varit mycket besviken då allt har varit fel på dessa. Promovec kommer från Danmark och är helt klart mycket bättre anpassad till vårt nordiska klimat, menade de.

Så nu är cykeln beställd och förhoppningsvis kommer den på tisdag!

1 kommentar:

Jens sa...

Intressant läsning för mig som funderar på att köpa en elcykel. Hopp as du fortfarande är nöjd med din Promovec:)