lördag, juni 29, 2013

En Magoi i vår damm

Här matar Leo fiskarna är 2009. Vi köpte fem röda guldfiskar på ca 3-4 cm och en guld guldfisk för 15 kr st. De befann sig på Zoobutiken utanför Lomma i en stor balja med säkert hundra små guldfiskar i. Leo ville tvunget ha den guld guldiga guldfisken eftersom han tyckte denna var en äkta guldfisk. Vi spenderade nästan en halvtimme med att få tag i honom. Han fick namnet Kungen.

Kungen växte mycket fortare än de andra guldfiskarna. Den guld guldiga färgen blev mer och mer svart.  Jag såg även att han hade fått de karaktäristiska betarna, som är typiskt för Koi fisk.


Här simmar Kungen i sitt harem. Han heter numera Kung Magoi eftersom jag tror jag funnit ut att han inte är en guldfisk utan en svart Magoi koi, som tydligen inte är så vanlig. Han är mycket nyfiken och äter nästan ur händerna på en. På nätet lästa jag att Koi används som husdjur i Japan, att de har en stark personlighet och gillar bli klappade på ryggen. Leo sitter numera vid dammkanten för att få Kung Magoi att förstå hur skönt det är att bli klappad på ryggen.

Eftersom jag inte vetat att vi hade en Koi har han behandlats som en guldfisk och inte alls utifrån de strikta regler det finns om hur en Koi måste ha det för att trivas. 

Kungen har fått ligga på botten under vintrarna, vilka några har haft en temperatur på minus 20 grader under lång period. Han har fått utstå trasig pump och levt i stillastående vatten i flera veckor. Han har endast fått mat en gång om dagen under sommaren med uppehåll då vi varit på semester. Han lever i en damm med max bottendjup på 70 cm.  Men han är stark vår Magoi. Enligt google kan han bli en meter lång och över hundra år!

Inga kommentarer: