tisdag, juni 18, 2013

Kravbrev från Advokatfirman Lindahl


Situationen med Getty Images och deras kravbrev luktar mer och mer illa!

Åtskilliga personer har tagit kontakt med mig och förfarandet verkar vara lika för alla. Först får man ett första krav med hutlösa överpriser för otillåten användning av bilder som Getty påstår sig äga. Man ska betala inom 14 dagar. Sedan kommer åtskilliga kravbrev och påminnelser. OM man har tagit kontakt med Getty på ett eller annat sätt, får man kraftigt skänkt krav. För varje påminnelse flyttas datumet på de 14 dagarna fram. Efter ett tag kommer det brev från advokatfirman Lindahl som säger sig tagit över ärendet.

Lindahl skriver att om man inte betalar kommer Getty utan ytterligare kontakt, vidta rättsliga åtgärder. I detta stadiet får många riktigt kalla fötter och har valt att göra en förlikning på en 10-del av ursprungssumman. Denna summan verkar vara förhandlingsbar där advokat undrar hur mycket du har råd att betala och så "kommer ni överens" om hur mycket. De flesta som jag pratat med som kommit hit till detta stadium, har det handlat om ett par tusenlappar.

Lindahl hänvisar till lagen där det bland annat står "skälig ersättning för nyttjande och ersättning för skada". Lindahl menar att Getty Images licensavgifter ska anses som skäliga. Än en gång vill jag hänvisa till de rättsfall i nedan post där "skälig" definieras helt annorlunda i hovrätten än de priser som Getty Images vill ha. Inte ens om jag går in på Gettys hemsida och låtsas vilja hyra bilderna kommer jag upp i de licenssummor som står i ursprungskravet.

Jag har dessutom fått två identiska krav, med totalt olika summor, båda med specificerad moms och två olika Case nr. Hur kan den "skäliga" ersättningen vara olika på samma bilder? Det känns som det är två olika personer på Getty som råkat ta sig an "mitt fall" och satt upp pekfingret i luften för att komma på dagens "skäliga" ersättning.

Det andra är den ekonomiska och ideella skada som orsakas. I ursprungskravet står inget om denna ersättning.  Jag reagerar mot den ideella skadan. På wikipedia kan man läsa följande:

"Ideell är en verksamhet som bedrivs på ett organiserat sätt utan vinstintresse för ett gott allmännyttigt syfte"

Hur kan man bli skadeståndsskyldig för en ideell skada?

Jag ville försäkra mig om att Advokat firman Lindahl verkligen företrädde Getty Images och skickade en förfrågan: Jag har fått ett kravbrev från er om ett företräde från Getty Images. Stämmer det att ni ligger bakom eller är det någon som försöker lura mig?

Ganska snart ringde en advokat upp mig. Det första han frågade var om jag befann mig i en sådan situation så jag kunde tala ostört, som om det här var superhemligt eller att han inte ville försätta mig i en pinsam situation. När han förstod att jag inte hade ett företag bakom mig och att jag inte ville ge honom mitt casenr ville han inte prata mer med mig. Han tackade surt för sig och lade på luren.

Två minuter senare ringde han upp igen och ville ha mitt casenr och när han än en gång inte fick det frågade han varför jag hade kontaktat honom.
- Därför att det hela luktar mycket illa och jag har fått kontakt med ett femtiotal personer som råkat ut för er häxjakt, svarade jag.

Då skrek han något i luren och slängde på den.

Jag funderar på att polisanmäla dem. Det kan inte vara lagligt det de håller på med. Jag har även tagit kontakt med uppdrag granskning och hoppas de vill ta upp ämnet.

Edit: Klicka på Etikett nedan om du vill läsa alla inlägg om ämnet. Det är även många som kontaktat mig privat. Om du också vill det kan du maila mig på monica.anderberg AT gmail.com
8 kommentarer:

Biffen sa...

Följer utvecklingen med spänning. Stå på dig!

Åsa sa...

Hej,
Har också fått ett kravbrev från Getty Images. Bilden, en header, består av en träbit i närbild och jag hittade den via en länk från n.nu när jag skapade min hemsida. Siten heter freewebheaders.com, men är uppenbarligen inte alls gratis.

Getty vill ha 10,700 för bilden på plankan.. Din blogg är till STOR hjälp, och jag följer utvecklingen med spänning..

Anonym sa...

Hej,
Nyfiken att höra hur det gått för dig. Jag fick precis ett (krav)brev från Lindahls och är mycket osäker på hur jag ska gå vidare. Tacksam för delade erfareheter. Har någon inte betalat till Lindahl och hamnat i rätten? Hur gick det i så fall. /Catrine

Anonym sa...

Bra redogörelse. Men ta bort det där om ideell. Blanda inte ihop ideell verksamhet med ideell skada vilket är ett begrepp inom skadeståndsrätten. Dessutom har faktiskt Högsta Domstolen fastställt rimliga belopp för både vad en bild är värd och vad ett ideellt skadestånd i detta fall handlar om. Det är dessa belopp sedan tingsrätten kommer att ta hänsyn till när Lindahls stämmer ditt företag. Men jag kan garantera att det beloppet som man en tingsrätt kommer fastställa inte räcker till Lindahls arvode. Ren förlustaffär för dem.

Robert Jansz sa...

10Hej,
hur har det gått för dig i ärendet?
Jag sitter i samma sits där Getty Images anser jag använt 2 bilder med otillåten användning på min hemsida.

Jag ignorerade två kravbrev ifrån Getty Images som skickades via utlandet för ca 6 månader sedan. Dock har Getty Images överlåtit ärendet till samma advokat byrå (Lindahl) som du anger i din bloggpost.

Gav du med dig och förlikade eller hur har din situation löst sig?

Monica Anderberg sa...

Jag har inte fått brev från Lindahl och efter mitt telefonsamtal (se etikett Getty Images till höger) tror jag inte jag får det heller :)

Däremot har ca 30% av de som har mailat mig privat, gjort en förlikning och betalt in till Lindahl. De flesta var trötta på hela saken och ville bara ha det ur världen.

De 70% som har valt att ignorera eller hänvisa till sin första bestridan, har det mig veterligen inte hänt någonting.

INGEN som jag vet har gått vidare till rättegång!

Anonym sa...

Hej!

Jag har fått ett kravbrev från Getty och undrar nu hur det har gått för dig?? Jag hade en bild på min hemsida för ca 2 år sedan, den användes som banner men togs genast bort fr att det inte funkade att anväda den,och nu vill dom ha 6500 kr för detta!
Tacksam för svar!

Monica sa...

2015 augusti: Jag har inte hört ett pip från någon, på mina två krav a´ 122 000 kr vardera!