fredag, maj 30, 2014
torsdag, maj 29, 2014
onsdag, maj 28, 2014
söndag, maj 25, 2014
fredag, maj 23, 2014
Bra webtext
Hur läser vi på nätet?
På nätet skumläser de flesta. Orsaken är att läsaren är på jakt efter något specifikt. Vi läser ofta inte traditionellt från början till slut, utan blicken hoppar runt på sidan.Undersökningar har visat att de flesta skumläser som ett stort F på en digital sida, till motsats som ett Z på en papperssida. Hittar läsaren inget av intresse inom 3-4 sekunder är sannolikheten stor att man surfar vidare till nästa sida. Detta ställer andra krav på webtexter som publiceras digitalt.
Läsning på djupet
Bara för att många skumläser, är det därmed inte sagt att läsarna aldrig läser på djupet. När läsarna väl har hittat en webtext som är av intresse, så kan de i många fall, läsa längre än vad de hade gjort på papper.Den som är ute på nätet och letar information hittar i genomsnitt något av intresse på var femte sida. Detta innebär att 80 % av websidorna upplevs som ointressanta.
Läsaren har makten
Information på papper, från Tv och Radio har avsändaren makten. Läsaren är van vid att avsändaren har bestämt vad det ska handla om, vilken ordning det ska presenteras och hur det presenteras. På webben har läsaren själv makten.Det innebär att läsaren hoppar över, läser i den ordning hen själv vill och fördjupar sig i det som är intressant. Många gånger surfar man rakt in på en sida. Informationen bör då inte ha publicerats linjärt, som i traditionella medier, eftersom innehållet då kan uppfattas felaktigt. Läsaren kanske aldrig klickar på startsidan utan fortsätter från där hen kom in.
Anpassa texten till webben.
- Tydliga rubriker. Rubrikerna ska vara tydliga och spegla handlingen i stycket under. Ha med nyckelord i rubriken. Tänk att rubriken ska fungera helt på egen hand. Ska du välja mellan rolig eller tydlig rubrik – välj tydlig.
- Framträdande rubrik. Typsnittet i en rubrik kan skilja sig åt från brödtexten men även om man väljer samma typsnitt bör rubriken vara större och gärna i fet stil.
- Klickbar rubrik. En stark rubrik som kan stå ensam, fungerar starkare om den är klickbar. Rubriken ska återspegla ”detta är vad du får se om du klickar på rubriken för att läsa vidare”.
- Rubrik för sökmotorer. För att få läsare till sin sida, är det viktigt att de blir hittade av Google. Tänk på ord som människor kan tänka sig skriva in som sökord och använd dessa i rubriker. Här kan även vanliga felstavningar utnyttjas. Till exempel söker fler svenskar på ordet sajt istället för site.
- Viktigaste först. Det viktigaste måste framgå av de två första styckena. Ingen har tid med lull lull text på webben. Ingress som sammanfattning är bra att använda sig av.
- Göm detaljinformationen. Genom att minimera information med ett litet minus, blir det lättare för läsaren att skum läsa och hitta det som är intressant. Vid behov kan läsaren klicka på + och expandera texten.
- Många stycken. Upplösningen är sämre på en skärm än på papper och det är mer krävande för ögonen att följa digital text. Dela därför upp texten i många stycken och ha mycket luft emellan.
- Upprepa sökord. Sökorden får gärna återkomma i både ingress, brödtext, bildtext och i länktexter men helst inte mer är tre-fyra gånger.
- Lyft fram viktig information. Det finns många sätt att lyfta fram information på en sida. Olika färger, olika fonter, storlekar och format. Punktlistor, ingresser och faktarutor är också starka kandidater för framlyftning.
- Små bilder. På grund av utrymmet bör bilder vara ganska små, men är de av intresse för läsarna, kan man ha en större bild som klickbar bakom den lilla. Diagram och så kallad infographics, d.v.s. information i bildform, är mycket bra hjälp vid skum läsning.
Huvudtipsen är:
1. Tydligt
2. Kort och informativt
3. Luftigt
onsdag, maj 21, 2014
måndag, maj 19, 2014
söndag, maj 18, 2014
fredag, maj 16, 2014
torsdag, maj 15, 2014
lördag, maj 10, 2014
fredag, maj 09, 2014
torsdag, maj 08, 2014
Bli en mästare på att Mingla
Sammanfattning från Susanne Vanselius inspirerande kväll om hur man blir ett proffs på att mingla!
Förbered dig inför ditt mingel
Sätt dig ner och skriv ner fem, tio eller femton namn på personer i ditt nätverk. Det kan vara nära relationer, affärsrelationer eller relationer man skulle vilja ha.Kategorisera dessa relationer utifrån vilka som är:
- Goa relationer
- Nödvändiga för dina resultat
- Relation man skulle vilja utveckla
- Önskeläge med personen.
Tänk efter hur du vill uppfattas innan du går in på minglet/mötet. Olika personer har olika syfte för dig och undvik att bara låta det som händer hända. Ha ett mål med minglet.
Vilket resultat du vill ha av mötet? Vill du ha nya kunder? Vill du skapa en relation där du kan utvecklas? Vill du ha en GO-relation? Vill du bli erbjuden ett jobb?
Utifrån detta ska du tänka efter vad du behöver fokusera på för att skapa de resultat du vill ha.
Genom att ta reda på hur du kan bidra till att tillfredsställa dina kontakters behov, skapar du dig ett värde för dem. Detta värde gör att dina kontakter också kommer att jobba från att utveckla er relation.
First impression lasts
Första övningen var hur man hälsar. Vi fick prova att hälsa "normalt", hälsa argt och hälsa med ett stort leende. Därefter kände vi efter hur det kändes med den olika energi man startar mötet.Tips: Är man sen och superstressad - ta ett djupt andetag och tänk på något roligt för att stabilisera energin innan du går in.
När du presenterar dig ska du tänka efter vilket mervärde du kan ge din part. Du ska även skapa trovärdighet genom att ge exempel på det du vill förmedla.
Andra övningen:
"Hej, jag heter Monica och jobbas som verksamhetskonsult där vi hjälper företag i förändring. Ett exempel är att vi analyserar personalens arbetsflöde tillsammans med befintligt IT system och ser vilka delar man kan göra annorlunda eller utnyttja på ett annat sätt. På så sätt kan man öka effektiviteten utan att man behöver investera i nya, dyra IT-system eller anställa fler".
Denna övning får jag nog öva på hemma. Eftersom jag har flera roller bör jag anpassa den utifrån mitt mål och syfte. Jag tycker även det är svårt att förmedla vilket mervärde jag kan ge till min part utan att det blir skrytigt och Jante-lagen träder in.
Få igång samtalet
Människan har alltid haft lättare att tänka i bilder. Efter du har presenterat dig, gett exempel på vad du har gjort samt skapat en trovärdighet hos din motpart, är det läge att bolla över ordet till den andra.Exempel:
- Hur ser du på din arbetssituation och dina arbetsuppgifter?
- Finns det saker idag som du ser att ni skulle kunna ändra på för att bli mer effektiva?
- Vad ser du är de stora flaskhalsarna ute hos din kund?
Men ordet SER får du den andra att tänka i bilder och det blir lättare för den att fiska fram något att beskriva.
Hålla igång samtalet
Vad ska man prata om sen då?Tredje övningen var att lyssna på Susanne när hon målade beskriver:
- Föreställ dig ett stort visitkort på 3'3 meter som ligger på golvet. Texten på visitkortet är skrivet med guldbokstäver.
- På visitkortet står ett rött, svenskt sommarhus med vita knutar.
- Fönstren är öppna och det är massor av barn och vuxna där. Utanför står en flaggstång och trädgården är grön och frodig. På huset finns en skorsten.
- Ur skorstenen sticker det upp en svart handske.
- Handsken greppar tag i ett Boeing 747 flygplan där det står SAS med vita bokstäver på stjärten.
- Se framför dig hur cockpit har ett tennisrack som stuckits rakt igenom.
- Längst ut på racketen finns det en grön glödlampa som blinkar.
Blunda och upprepa bild-ramsan för dig själv. Därefter säger du det högt till tjejen bredvid dig. Bilden ska sitta där.
Nu kommer du alltid ha saker att prata om!
Visitkort: Vad man heter?
Hus: Var man bor?
Människor: Familjen/vänner?
Handen: Vad man greppar om, vad man gillar i livet
Flygplan: Gillar man resa?
Tennisracket: Sport/fritidsintresse
Gröna lampan då?
Jo, har man kommit så långt har man grönt ljus och det är bara att fortsätta. Försök hålla dialog istället för monolog. Alla gillar att prata om sig själv. Därför gillar man ofta personer som genuint lyssnar och är intresserad av det man säger.
Tack Caprifol - för en härlig mingelkväll med tjejerna och en mycket inspirerande talare!
onsdag, maj 07, 2014
Växtmarknad i Lund 10 MAJ
tisdag, maj 06, 2014
Göra flera saker samtidigt
I morse såg jag att min fina msobo-hanne Malte, stod i ett hörn och ville inte äta. Dessutom hängde en tunn sytrådsliknande bajssträng från rumpan. BUKVATTENSOT, tänkte jag och startade projekt rädda Malte!
Jag vill inte medicinera hela akvariet så jag funderade på hur jag lättast kunde göra. Helens lilla akvarium är igång igen och innehåller några räddade dvärgräkor. Snabbt bestämde jag att miniakvariet fick konverteras till fisksjukhus.
Jag håvade upp all mossan och stoppade räkorna i en hink. Därefter tömde jag miniakvariet och började fylla på med vatten från 720:an. Jag vill ju inte att den dödsjuka Malte's immunförsvar skulle få ytterligare jobb med nytt vatten. Det bästa är om han får samma vatten som har går i.
Då kommer jag på den briljanta idéen att jag kan använda slamsugaren för att forsla vattnet lätt och enkelt mellan karen. Tänkt och gjort, slangen åker i, jag suger en snabbis för att få igång häverteffekten och försökte samtidigt få upp Malte. Malte ville förstås inte alls bli räddad och simmade hela tiden ner under inredningen. Efter en kvart började jag bli lite frustrerad..
Då ringer en kund, mitt i allt. Jag hoppar ner från Leos barnstol och springer för att svara. Jag hör att slangen hoppar ur och en halv hink vatten hann rinna ut på trägolvet innan jag får ur slangen från det stora karet och stoppar vattenflödet. Upptäcker då till min fasa att handdukarna hänger på tork i tvättrummet!
Inne i mitt huvud dyker bilden upp om ett svart, vattenskadat trägolv och en arg Peter som vill kasta ut mina akvarium, samtidigt som jag försöker fokusera på det som kunden säger i luren.
Med kunden i telefonen och en något ansträngd lugn röst, fick jag av mig mjukisbrallorna som fick suga upp det värsta. Med kunden i örat vispade jag runt brallorna så både brallor och strumpor blev dyblöta. I bara trosorna lovar jag kunden att leverera så snart jag kan och lägger snabbt som tusan på luren.
Får väl hämta en handduk och torka upp så det är helt torrt.
måndag, maj 05, 2014
Video från Knutstorp
Instruktören som kör min bil och berättar hur man ska tänka. Filmning fick ske om fokus var på körning och inte filmning, vilket kanske märks?
Eftersom bilen blev svartflaggad för högt ljud får vi endast varva till 6000 istället för 8500. Det märks kanske inte att det går fort men det gör det verkligen när man pressas runt där i bilen.
söndag, maj 04, 2014
lördag, maj 03, 2014
fredag, maj 02, 2014
Nya däck på Golfen
Lotusen fick special däck importerade från Frankrike. Golfen fick billigast möjliga hos Jörgens däck!
torsdag, maj 01, 2014
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)