torsdag, juli 04, 2013

Oppigårds & Lundabryggeriet

Läs mer om öl och whisky på Biffens blog
Oppigårds har en hel del i Systembolagets ordinarie sortiment och de kommer dessutom hela tiden med nya vilket är riktigt kul. Först kommer en recension av tre öl med humlefokus.

Single Hop Ale: I denna pale alen har de använt endast en humlesort, därav namnet. Dock är den väldigt ljus i både färg och "smak" och man skulle kunna missta den för en välhumlad lager om man provat den blint. Gillar man denna typen är den helt ok, men jag vill gärna ha lite mer mörka maltinslag.

Golden Ale: Detta är också en ganska ljus ale men något mer balanserad än Single Hop. Bra beska men saknar lite fruktighet från smak- och dofthumlen.

Amarillo: Oppigårds bästa öl enligt mig. Denna innehåller också bara en humlesort, nämligen Amarillo som man kan gissa sig till när man ser namnet. Innehåller en del karamellmalt för en bra maltsmak. Välhumlad i alla givor vilket även ger an kraftig smak och framför allt en fruktig doft.

Läs mer om öl och whisky på Biffens blog

Utan att veta det när jag köpte dessa är att de är väldigt lika. Den ena kallar sig brown ale och den andra red ale. Dock är det samma sak fast en red ale skall ha en lite rödaktig ton i färgen. Dessa två har dock i princip samma färg så det handlar nog mest om marknadsföring.

Lundabryggeriet - Röde Orm: En mycket bra red ale med kraftig maltkaraktär. Den har även en hel del beska i bra balans. Passar bra till kraftiga maträtter.

Oppigårds - Brewers Brown: Ganska lik Röde Orm fast denna har något mindre maltkaraktär och lite mer fokus på humlen. Det är personlig smak som får avgöra vilken som passar bäst. Jag tycker de är lika goda.

 /Biffen

Inga kommentarer: