söndag, februari 19, 2012

Noma i Köpenhamn


Peter ville inte ha något kalas och det fanns heller inget han önskade sig. Ett besök på Noma i Köpenhamn skulle kanske passa denna matintresserade 40-åring?

Noma har två guide Michelin stjärnor, något som ingen restaurang varken i Norge eller Sverige har lyckats anskaffa sig. Noma har även utsetts till världens bästa restaurang i Restaurant Magazines prestigefulla S Pellegrino World’s 50 Best Restaurant Award.

Wikipedia:
Betygssättningen, där en, två eller tre stjärnor betecknar toppnivån, skapas genom att inspektörer skickas ut i hemlighet. Stjärnorna delas ut endast baserat på maten som serveras.

Fem kriterier vägleder inspektörerna i bedömningen:
1. kvaliteten på råvarorna
2. ”hantverket” – dvs smaken och tillagandet
3. ”personligheten” – dvs hur väl kocken lyckas i att hitta ett eget uttryck
4. värde för pengarna
5. kvalitet över tid – det ska vara en lika fantastisk upplevelse oavsett när du besöker restaurangen..

Stjärnmarkering i Michelinguiden är en av de internationellt mest eftertraktade utmärkelserna i restaurangbranschen, och brukar även åtföljas av annan medial uppmärksamhet. Om restaurangen inte håller nivån uppe kan den förlora en eller flera stjärnor, eller helt bli av med stjärnmarkeringen, och detta brukar innebära ett stort avbräck.

Inga kommentarer: