Läs mer om öl och whisky på Biffens blog |
Den vanligaste säden som används vid öltillverkning är korn. Men även råg och vete används och inte bara till ren veteöl utan även ibland som en liten del i vanligt "kornöl" för att få ett kraftigare skum. Efter torkningen/rostningen så krossas kornen till ca halva storleken. Detta är för att man skall komma åt sockret på insidan när man mäskar, dvs blandar kornet med varmt vatten.
När man sätter ihop ett recept så blandar man olika maltsorter för att den önskade färgen och smaken på ölet, men även för att komma upp i den önskade sockermängden beroende på hur starkt öl man vill ha och hur mycket restsötma man vill ha när det är klart. Oberoende av vilken typ av öl man gör så har man i princip alltid störst andel pilsnermalt och sedan ingen eller mindre delar av de andra sorterna malt.
Det finns givetvis hur många sorters malt som helst. Förutom dessa tre på bilden så har jag tex en karamellmalt som ger en lite röd ton på ölet som i brittiska ale och en rökt malt för att få en lite rökig karaktär på ölet. Det går åt ca 2-300 g malt till en liter öl.
/Biffen
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar