onsdag, februari 20, 2013

10 års garanti på stekjärn från Le Creuset - en bluff!


Plånboken tar idag upp vårt fall av den dyra Le Creuset stekpannan som höll lite över ett år. När vi gick tillbaka till butiken och klagade fick vi beskedet från försäljningschefen för Le Creuset att det var handhavandefel, det vill säga:  Vi har diskat stekpannan så dåligt så att smuts har bränts fast och därefter orsakat att non-stick-ytan inte fungerar. Således gäller inte garantin!

På bilden ovan ser ni våra två Le Creuset-pannor. Den lilla till höger köpte vi först och har använt den i snart sex år. Den stora har vi alltså bara använt i drygt två år och idag är den nästan oanvändbar. Ytan är förstörd och det mesta fastnar och bränns.

Det var just den fantastiska 10 års garantin som lockade oss att köpa ett stekjärn för 1300 kr. Vi hade tidigare köpt flera billigare stekjärn som höll mellan ett och två år och eftersom det tar kraft och energi att köpa nytt när det gamla blir mer och mer slitet, tyckte vi nu att vi köper ett som håller minst i 10 år och där ytan inte släpper. Dessutom ville vi göra en insats för miljön med mindre slit och släng mentalitet.

Jag tycker det är konstigt att få tillbaka svaret att vi diskat pannan dåligt. Diskar inte alla pannan efter användning? Om det nu skulle vara kvar smuts vid nästa matlagning, diskar man inte bort det då? Vem vill laga ny fräsch mat i smutsig panna? Inte jag och säkerligen inte de flesta av er heller?

Eftersom vi har två pannor från samma tillverkare, är det då inte konstigt att om vi diskar så dåligt, att den ena är som ny efter sex år och den andra ser ut som den gör?

Plånbokens experter ger rådet att gå till ARN men eftersom Le Creuset inte har något kontor i Sverige (endast i Danmark) så kan de inte hjälpa till utan man får gå till Konsument Europa. Hur besvärligt blir inte det?

SÅ STOR VARNING ALLA:
Le Creusets fantastiska garanti är en bluff. Garantin står för saker som är svåra att bevisa och i praktiken finns det inte någon 10 års garanti. Så köp hellre de billigare pannorna och byt efter ett par år när ytan släpper. Ur miljösynpunkt är det ingen större skillnad eftersom livslängden är den samma. För 1300 kr kan du få 8 st IKEA stekjärn. Köper du ny vartannat år har du garanterat en fungerande stekpanna i över 16 år eftersom IKEA har två års garanti på sina stekpannor!

3 kommentarer:

Johan Alklint sa...

Vi har precis samma problem och visst är det härligt med danskar och support...

Peter sa...

Verkligen. Ytterst vilseledande garantier. Det ska vara svensk support för produkter man köper i Sverige.

Anonym sa...

Exakt samma erfarenhet, garantin inte värt någonting. Spara pengar och köp någonting billigare.

Fredrik