onsdag, oktober 30, 2013

Överraskning i Windows 8.1


Haha, döpte denna bilden till windows 8.jpg men bilden blev bara grå och den går absolut inte att lägga till på blogger. Storebror bestämmer alltså?

Startsida i Windows 8.1

Eh... Ok?!

Nya Windows 8.1

Efter fem omstarter och 37 minuter...


tisdag, oktober 29, 2013

Vad är sociala medier?

Sociala medier - ett modeord som du kanske inte riktigt har koll på.

Så vad är detta med sociala medier då?
"Sociala medier definieras av de miljontals samtal som sker på webben varje dag, samt konsten för hur de förs."

Egentligen skulle man säga att själva Internet är socialt medium, men definitionen som de flesta syftar på är alla de program, internetforum, sociala nätverkstjänster, bloggar, wikier med flera som syftar på att man kommunicerar till varandra. De mest kända programmen är Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, YouTube, Tumblr, Google+, men vilka som är hetast, ändras väldigt snabbt.

Att vara social i sociala medier.

Vi blir allt mer aktiva i de sociala medierna, både som företag, konsumenter och privat personer. Vi delar upplevelser, semesterbilder, åsikter, värderingar och vardagliga händelser. Vi har fullt upp med att dela, kommentera och gilla. Men jag undrar om inte pendeln har slagit för hårt åt ett håll?

När jag varit på fester, sitter oftast ungdomar, men allt oftare även vuxna och trycker på sina mobiler. 
" - Shit, vilket rolig fest jag är på hos XX" kan man kanske läsa på Fejjan (facebook). Men hur rolig är festen om man måste sitta och skriva om det under tiden?

Imagen är viktig i sociala medier eftersom man indirekt bygger fram bilden av sig själv och sitt liv. Men det kan bli lite för mycket att jämt och ständigt läsa om hur fantastiska allas män är, hur gulliga och intelligenta barn alla verkar ha, hur många underbara vänner som svärmar runt folk, alla bilder på den perfekta resan och så vidare. Det står mig ibland upp i halsen..

Men samtidigt tillbringar jag otroligt mycket tid i de sociala medierna. Det är min kanal utåt och min kanal inåt. Jag kikar in i andras liv utan att behöva visa att jag gör det. Jag ser när de gifter sig, när de får barn, när de renoverar om huset, när det byter jobb, vad de har till fredagsmyset. Jag är väldigt nyfiken och det känns skönt att liksom ha lite koll på min före detta kollega som fått nytt jobb på Tetra Pak eller på Michael Wallén som var min första hemliga kärlek i sjuan.

Bjud på dig själv!

Vem och vad läser vi helst om då? Själv gillar jag de som bjuder på sig själva. Elaine Eksvärd är en kändis som verkligen bjuder på sig själv. På hennes blog kan vi till exempel se en bild av henne i en One-Fit, stora tofflor och morgonrufsigt hår och där hon påpekar att hennes man ger henne flest komplimanger när hon (enligt sig själv) ser som sämst ut och inte när hon är fixad till tänderna. Härligt och igenkännande att läsa.

En annan blog är av det mer seriösa slaget är Kristian Gidlunds blog i kroppen min. Efter hans sommar i P1 gick jag in och läste och grät och skrattade. Hans kamp mot cancer får mig att se på mitt eget liv med helt andra ögon. Han bjöd på sig själv ända till slutet.

Sociala medier är ingen tillfällig fluga.

Sociala medier är här för att stanna. Jag tror pendeln kommer att svinga tillbaka och allt fler kommer att gå tillbaka till sin egen genuinitet och sluta måla upp en bild av det perfekta livet som ingen ändå varken har intresse eller tror på att läsa. Att vara social är att umgås, prata, lyssna, berätta, ta till sig. Det är att interagera med andra människor. Sociala medier ger oss möjlighet att göra detta hur vi vill, var vi än befinner oss och med många samtidigt, alla tider på dygnet.

Kom ihåg - Vi vill interagera med ärliga människor, som är sig själva och kan bjuda på det.

söndag, oktober 27, 2013

Skräckfilm

Leo har köpt en Spion Helikopter med inbyggd kamera. Nedan ser ni hans första skräckfilm!
(glöm inte sätta på ljudet)



fredag, oktober 25, 2013

Läs- och skrivsvårigheter

Jag förvånas över hur många det är i min omgivning som har eller har haft läs- och skrivsvårigheter. Intelligenta människor som kämpar med att få till dessa bokstäver i rätt mönster. Det är som en dold sjukdom som många inte verkar vilja prata om. 

Stehagsskolan väntar längre med att ta tag i en penna när det gäller skrivandet. Under de första läroåren skrev barnen främst på datorn och läsglädjen främjades framför om det blev rätt eller inte. Eleven Emil, som nu går i trean, har fått ett stort intresse för att skriva. Hemma skriver och ritar han små miniböcker och ögonen lyser när han håller på.

Jag har märkt en stor skillnad på Leos läsglädje, eller ska jag säga frånvaron av den, dessa tre sista veckor. Läsläxan går mycket bättre. Han ljudar mera och försöker komma ihåg bokstäverna i den ordning han ljudade dem. Han är inte lika anti som innan.

De senaste dagarna har Leo och Peter börjat skriva på en bok. Leo berättar och Peter skriver på datorn. Leo tycker detta är roligt och jag hör ofta hur de skrattar inifrån sovrummet när de kommer på de mest fantastiska tokigheter. Huvudrollen är så klart Leo själv, men även bästisen Emil och faster Helen är stora karaktärer.




onsdag, oktober 23, 2013

lördag, oktober 19, 2013

Gympamaraton för barncancern


Jag och Vibban gympar för de stackars cancerbarnen, som när vi gick hem visade sig vara hjärtebarn istället. Det vill säga barn med hjärtfel. Jaja, vi gjorde iallafall en bra gärning!

Sjöbo anordnade olika halvtimmespass i tre timmar. Bodypump, step, spinning, zumba bland annat. Ganska mör i kroppen nu så här på kvällen :)

torsdag, oktober 17, 2013

Julklappstips för företag

Martin Olssons publåda ser smaskig ut!

onsdag, oktober 16, 2013

Att skapa kreativitet







Kreativa personer är en mix av paradoxer.  
Tänka spretigt men samla tankarna till mönster
Hålla på traditioner men göra uppror
Glödande energi men stort behov av total avslappning
Ödmjukhet och stolthet
Femininitet och maskulinitet
En perfekt mix av höger- och vänster hjärnhalva

Men man blir inte mer kreativ av att i detalj sätta sig in i hur den kreativa processen fungerar. Lika lite som om att en stjärnkock blir bäst genom att läsa detaljer och recept.

En stjärnkock blir bra på att laga mat genom att öva på att laga olika rätter och en kreatör blir bra på att öva på att få idéer. Så hur övar man på att få nya idéer?

Givetvis fungerar det att göra mera kreativa saker - målarkurs, skriva dikter, dansa, rita och skapa. Men en annan bra övning är att försöka tänka ut fler idéer varje gång man ställs inför ett problem. Det kan vara enkla saker så som att jag ska ta mig ner till biblioteket. Första valet är att cykla. Jag kan även gå eller ta bussen. Men om jag skulle göra tvärtom, hur skulle jag göra då? Cykla baklänges? Vad behövs? Vända på pedalerna? Sätta på en spegel? Hur skulle jag göra i ljuskorsningarna? Sätta hjälmen bak och fram?

Så denna veckan ska jag öva. Tänka på och kanske skriva ner de mest knasiga idéerna som poppar upp i mitt huvud. 

söndag, oktober 13, 2013

lördag, oktober 12, 2013

Apple ikoner


Just det, apples ikoner är väldigt avskalade....


Kanske något liknande som ovan?


fredag, oktober 11, 2013

Design av ikoner


 Design sitter i betraktarens öga, men vi påverkas otroligt mycket av det vi ser runt oss. Både Apple och Microsoft har fått för sig, att nu ska allt bort. Allt ska vara enkelt, avskalat och platt. Både 
Windows 8 och nya versionen till iPad (i mitt tycke) - funkar sådär!

 Jag gillar fortfarande 3D ikoner och har sedan länge haft en förkärlek till "bevel and boss". Runda, glansiga ikoner som ser ut som knappar. 

Som designer vill man ju gärna följa trenderna. Jag fick därför ta ett djupt andetag och öppna min grafiska 2D-verktygslåda djupt där inne i hypotalamus.
Men när jag var färdig var jag bara tvungen att göra  lite  3D.

Vad tycker ni är snyggast?
3D (översta tre ikonerna)
eller
2D?

tisdag, oktober 08, 2013

Åtgärdsprogram för Dyslexi

Som nitisk mamma till en liten kille som har svårt att läsa och skriva, har jag efter dyslexi-utredningen läst på mig ordentligt. Bästa sättet att besegra sin fiende är att lära känna den.

En viktig sak är att skilja på läs- och skrivträning samt kunskapsinlärning. Som dyslektiker kan själva kunskapsinhämtningen bli mycket jobbig då det ofta innebär att man både måste skriva och läsa. Istället för att alla barnen måste skriva ner fakta om rymden, ritar gärna Leo planeter (med starfighters och laserkrig). Han älskar att berätta för mig om vad som händer om man tar av sig hjälmen utanför atmosfären, om man kan landa på solen och alla Jupiters månar. 

"Döda inte lärandet med det nästintill omöjliga skrivandet."

Provsituationer är ett område som man som vuxen kan lägga om från det mer traditionella där man får ett papper med frågor som man ska skriva svaret på.

Ett exempel är att läsa frågorna högt. Då behöver barnet använda mindre energi på att försöka läsa och tolka frågan och istället koncentrera sig på vad som efterfrågas. I yngre klasser tycker jag läraren kan ta för vana att alltid läsa alla frågor högt. Det kan nog underlätta både för den läskunniga och den som har svårigheter. Man kan även fråga om alla förstått frågorna.

Skulle barnet ha mycket svårt för att skriva, kan man använda en vuxen som sekreterare. En person som helt enkelt skriver svaret som eleven säger. Finns det ingen extra vuxen att tillgå, kan barnet spela in svaren. Idag har man oftast tillgång till en mobil, där man enkelt kan ladda ner lämplig app.

En annan sak som vi gör med Leo är att han alltid lånar hem samma böcker i läsläxan som de övriga barnen. Skillnaden är att jag läser boken högt istället för att han själv måste kämpa med den. På så sätt har han samma möjlighet som de andra att prata och kanske rekommendera boken till en kompis. Dessutom är flera av böckerna mycket bra. Som läsläxa får Leo en enklare bok som han orkar och själv klarar av.

Hemma övar vi hela tiden. När det poppar upp stor text på en film, får Leo läsa. Eller ett och annat ord i högläsningsboken. Ibland skriver jag på en post-it-lapp: Ska vi baka? Svar: 
och lägger sedan lappen bredvid honom tillsammans med en penna. Då brukar han tycka det är roligt och skriver gärna sitt svar.

Övriga tillfällen kan vi ibland bokstavera, bra ord är G O D I S eller M I N E C R A F T. 

Mitt bästa trick är att påminna om hur många trådar som bildas varje gång han lyckas läsa. Jag har visat bilder på hjärnan och hjärnceller och förklarat att runt hans matte-cell (han är riktigt bra på matte) har han tusen trådar men runt läs-cellen är det ännu inte lika många. Dessa trådar bildas bara varje gång man övar. Så när han kämpat med en text, pekar jag på huvudet och säger:

- Shit, Leo! Jag tror minsann hjärnan växer ut ur huvudet snart, för nu har du nog fått minst 100 nya trådar!

Då skiner han upp som en tupp!

söndag, oktober 06, 2013

Tjejer kan inte lägga en rökare!

Jag har precis tappat upp en skönt bad med Vaniljskum. Precis när jag lägger mig tillrätta med en härlig trädgårdstidning poppar en blond kalufs in genom dörren.
- Hej mamma, badar du? säger Leo
- Mmmmm....säger jag och försöker med hela mitt kroppsspråk få honom att inse att han inte behöver ta av sig kläderna.
- Det är väldigt varmt, säger jag i ett ytterligare försök.
- Det är OK, jag ska bara bajsa, säger Leo och sätter sig.

Efter en halv minut kommer det en pikant doft och blandar sig med vaniljen.
- Men Leo, suckar jag. Kan du inte bajsa där nere?
- Näää......äääh, stönar Leo medans nästa korv pressas ut.
- Nästa gång du badar ska jag minsann komma upp och lägga en riktig rökare, kvider jag med fingrarna om näsan.
- Ha, du vet mamma. Tjejer KAN INTE lägga rökare! Så det så!

Hacka lök utan tårar

Hacka lök
På Christer i P3 gav de ett bra husmorstips om hur man hackar lök utan tårar. 
Lösning: Man ska smörja in kniven i olja!
Kommer tårarna när man hackar, är det bara att smörja in lite till. Helt klart värt att prova!


lördag, oktober 05, 2013

Recension av Analfabeten som kunde räkna

Jag älskade Jonas Jonassons föregående bok Hundraåringen som hoppade ut genom fönstret och försvann och har verkligen väntat på hans andra bok Analfabeten som kunde räkna.

Boken handlar om en flicka - Nombeko - som föds i slummen i Sydafrika. Hon har aldrig haft förmånen att få gå i skolan, men har alla hönsen hemma, om man får använda farmor Anitas sätt att uttrycka sig. Med samma uppfinningsrikedom som i Hundraåringen, väver Jonas in Nombekos förehavanden med verkliga händelser med en stor portion humor. Numbeko får tidigt hjälpa till att tömma latriner. Hennes matematiska kunskaper bidrar genom tillfälligheter att hon vid nio års ålder blir chef för hela tömningshanteringen.  Efter det hamnar hon i klorna på en galen ingenjör som med indirekt hjälp av Numbeko råkar producera en atombomb för mycket. Bomben följer Numbeko genom livet och det verkar som om hur hon än gör, vill bomben inte skiljas från henne.

Jag gillar Jonas speciella sätt att formulera sig. Han leker med ord och meningsuppbyggnader som lyfter historien och får mina egna tankar att flöda på ett annorlunda sätt, även när jag lagt i från mig boken.

Mitt betyg av boken får dock endast 4,5 av 5. Analfabeten börjar mycket bra men under senare delen blir den ibland lite långrandig och jag saknar det höga tempo av otroliga händelser som avlöser varandra så som de gjorde i Hundraåringen. Mitt lägre betyg kan även bero på min höga förväntning på boken och/eller att jag indirekt blivit lite mättad på humorn och helt enkelt inte skrattade lika mycket. Analfabeten är inte på något sätt dålig, absolut inte, men den är inte en klockren femma som Hundraåringen var.

onsdag, oktober 02, 2013

Barn tillbringar för mycket tid framför en skärm

I väntrummet hos dyslektiker-doktorn läste jag en intressant artikel om att dagens barn tillbringar för mycket tid framför en skärm. Hugo Lagercrantz tog upp det som de flesta av oss redan vet; de negativa effekterna vid för mycket skärmtittande.

Det roliga var hans undantag. Man kan göra undantag från rekommendationen max 3 timmar per dag, OM det är ett stort idrottsevenemang! 

Stackars Leo, vars föräldrar inte alls är intresserade av sport :)