söndag, maj 12, 2013

Ölmalt

Läs mer om öl och whisky på Biffens blog
För att göra öl behöver man (normalt) fyra ingredienser: malt, humle, vatten och jäst. Detta inlägget handlar om malten. Malt är säd som fått gro en kortare tid för att bilda socker och sedan torkas säden för att avbryta processen och behålla sockret i säden. Antingen kan man torka med varm luft för att få en ren sädessmak och ett ljust öl, eller så kan man rosta säden olika mycket för att få en kraftigare smak och en mörkare färg på ölet. På bilden är det vanlig pilsnermalt till höger som bara lufttorkats. I mitten har vi karamellmalt som är mellansteget som ger ett halvmörkt öl och mycket sötma. Till vänster står chokladmalt som har rostats hårt och därför inte ger så mycket socker, men däremot mycket kraftig smak och färg.

Den vanligaste säden som används vid öltillverkning är korn. Men även råg och vete används och inte bara till ren veteöl utan även ibland som en liten del i vanligt "kornöl" för att få ett kraftigare skum. Efter torkningen/rostningen så krossas kornen till ca halva storleken. Detta är för att man skall komma åt sockret på insidan när man mäskar, dvs blandar kornet med varmt vatten.

När man sätter ihop ett recept så blandar man olika maltsorter för att den önskade färgen och smaken på ölet, men även för att komma upp i den önskade sockermängden beroende på hur starkt öl man vill ha och hur mycket restsötma man vill ha när det är klart. Oberoende av vilken typ av öl man gör så har man i princip alltid störst andel pilsnermalt och sedan ingen eller mindre delar av de andra sorterna malt.

Det finns givetvis hur många sorters malt som helst. Förutom dessa tre på bilden så har jag tex en karamellmalt som ger en lite röd ton på ölet som i brittiska ale och en rökt malt för att få en lite rökig karaktär på ölet. Det går åt ca 2-300 g malt till en liter öl.

/Biffen

Inga kommentarer: